Cami Süsleme Nedir?

Cami Süsleme Nedir?

  Cami süsleme, ibadet için bulunduğumuz alanların göze hitap etmesi anlamında cami içine veya dışına yapılan sanatsal çalışmalara denir. Caminin kubbesinin içinin işlenmesi, duvarlarında hat sanatından örnekler olması, kabarık motiflerin eklenmesi gibi benzeri bazı çalışmaları içerir.

  Yaratıcıya en yakın hissettiğimiz mekânımız olan camilerimizin süsleme çalışmalarının önemsenmesi gerekir. Caminin sağlamlığının yanı sıra görselliğinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. En kalbi duygularla vakit geçirdiğimiz bu alanın değerinin bilinmesi açısından süsleme faaliyetleri önem arz eder.

  Geçmiş dönemlerde cami iç cephelerine nakkaşlar tarafından çok güzel şekiller resmedilmiştir. Hattatların maharetli elleriyle hat sanatı icra edilmiştir. Camilere usta ellerin değmesi yapıya sanat değeri katan niteliklerdir.

Genellikle Cami Süsleme denildiğinde Cami Pencereleri akla gelir bunlar Vitray Pencere, Elvan Pencere, Müzeyyen Pencere ve Beton Pencere gibi vs. Bunun yanı sıra cami nakışları da dikkat çekmektedir.
Cami Nakışları caminin iç güzelliğidir adeta.

Geri Dön